Jadłospis

Dni tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
22.04.2024
Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem(1), masło (7), szynka krucha, ser biały
z koperkiem (7), sałata kolorowa, pomidor, kiełki rzodkiewki, ciepłe mleko(7) herbata malinowa.
Zupa z fasolki szparagowej
na łopatce (1,7,9) polędwiczki drobiowe
z makaronem
i brokułami w sosie beszamelowym, pod pierzynką z sera żółtego (7), jabłko, pomarańcza, sok jabłkowy.
Bułka z ziarnem, masło (7)  pasta z jaj (3) rukola, , papryka żółta, kiełki lucerny, kakao (7), lemoniada malina
z miętą.
Wtorek

23.04.2024

Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem (1), masło (7), płatki kukurydziane
z granolą owocową
na mleku (7) ser żółty (7), pomidorki cherry, ogórek zielony, roszponka, herbata rumiankowa.
Krem z buraków
z słonecznikiem prażonym, koreczki
z dorsza (4), ziemniaki
z koperkiem, surówka
z kapusty białej z marchwią i pietruszką, melon, żurawina suszona,
sok pomarańczowy.  
Jogurt naturalny
z  brzoskwinią (7), banan, jabłko, rodzynki, słonecznik, bułka grahamka, masło (7), miód, herbata
z cytryną.

Środa

24.04.2024

Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem(1), masło (7), pasta
z cieciorki
z pomidorami suszonymi, kiełbasa żywiecka,  papryka kolorowa, szpinak, kiełki pora, kawa zbożowa
na mleku (7), herbata gruszka
z jabłkiem.
Zupa marchewkowa
z kasza jaglaną na drobiu
z zieleniną (1,9) gulasz
z karkówki i z warzywami, pyzy na parze, kalarepa, marchew
i ogórek zielony słupki,
sok jabłkowy.
Plater owoców: winogrono, pomarańczko, gruszka, żurawina suszona, banan, płatki ryżowe na mleku (7) z sosem z malin, sok marchwiowo owocowy zagęszczony.

Czwartek

25.04.2024

Bułki pszenne
i mieszane z ziarnem(1), masło(7), pasztet drobiowy, ser Camembert (7)  ogórek kiszony, rzodkiewki, kiełki słonecznika, kakao(7), herbata z cytryną.
Krem z  zielonych warzyw
z pietruszka zieloną (brokuły, brukselka, groszek) (1,7,9) kotlety mielone(1,3), ziemniaki, sałata lodowa z jogurtem naturalnym(7) jabłko, rodzynki, sok porzeczkowy.
Gofry z cukrem pudem, ananas, kiwi, kawa inka karmelowa na mleku (7)  woda z cytryna
i miętą.
Piątek

26.04.2024

Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7) jajo gotowane (3), parówka z szynki, pomidor, ogórek zielony, pestki dyni, ciepłe mleko(7), herbata poziomkowa.
Zupa grochowa
na boczku z zieleniną (1,7,9)  pierogi z jagodami, śmietana (7) jabłko, gruszka, kompot wiśnia aronia.
Bagietka pszenna, masło (7) szynka
z indyka, sałata rzymska, ogórki kiszone, papryka czerwona,  kawa inka czekoladowa na mleku (7) herbata miętowa.

Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Smacznie Zdrowo Kolorowo 🙂
Pysznie i Apetycznie 🙂
Pyszne podwieczorki 🙂

Spacer po Kuchni 🙂

 

Placek z rabarbarem własnego wypieku

Hot dog własnego wypieku

Pyszny gulasz z wieprzowiny

Melon i galaretka pyszne na podwieczorek

Babka

Murzynek

Pizza

Chleb własnego wypieku

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.