Jadłospis
Dni tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 29.04.2024 |
Pieczywo pszenne i mieszane z ziarnem(1), masło (7), ser brie (7), szynka ciemna, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, szpinak, ciepłe mleko (7), herbata rumiankowa. |
Zupa kapuśniak z kwaśnej kapusty na łopatce z zieleniną (1,7,9), makaron tagiatelle pełne ziarno z sosem bolognese, winogrono, jabłko, sok pomarańczowy. |
Pieczywo żytnie, masło (7) pasta z tuńczyka z groszkiem (4), papryka kolorowa, roszponka, kiełki rzodkiewki, kawa inka karmelowa na mleku (7), herbata owoce leśne. |
Wtorek
30.04.2024 |
Pieczywo pszenne i mieszane z ziarnem(1), masło(7), płatki pszenica z miodem i z czekoladą na mleku (7), jajo gotowane (7) sałata kolorowa, kiełki słonecznika, pomidor, herbata miętowa z cytryną. |
Zupa brukselkowa na łopatce z zieleniną (1,7,9) udka pieczone, ryż, sałata lodowa na jogurcie (7), pomarańcza, żurawina suszona, sok jabłkowy. |
Bułka mleczna z masłem (7), powidła śliwkowe, kakao (7), banan, gruszka, lemoniada cytryna z miętą i pomarańczą. |
Środa 01.05.2024 |
Święto pracy | ||
Czwartek 02.05.2024 |
Pieczywo pszenne i mieszane z ziarnem(1), masło (7), pasztet drobiowy, ser biały (7), ogórek kiszony, roszponka, pomidor, ciepłe mleko(70, herbata gruszka z jabłkiem |
Zupa jarzynowa (1,7,9), naleśniki (1,3,7), dżem truskawkowy, jabłko, pomarańczko, sok porzeczka. |
Pieczywo pszenne, masło (7) szynka drobiowa, papryka mix kolorów, ogórek, sałata, ciepłe mleko (7), herbata malinowa. |
Piątek
03.05.2024 |
Święto Konstytucji 3 Maja |
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Smacznie Zdrowo Kolorowo 🙂
Pysznie i Apetycznie 🙂
Pyszne podwieczorki 🙂
Spacer po Kuchni 🙂
Placek z rabarbarem własnego wypieku
Hot dog własnego wypieku
Pyszny gulasz z wieprzowiny
Melon i galaretka pyszne na podwieczorek
Babka
Murzynek
Pizza
Chleb własnego wypieku