Jadłospis

Dni tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
18.03.2024
Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem(1), masło(7), jajo gotowane (3), pasztet wiejski, kalarepa, szpinak, rodzynki, ciepłe mleko(7), herbata owocowa.
Zupa krupnik na łopatce z zieleniną (1,7,9),makaron tagiatelle z sosem bolońskim, ogórek kwaszony, jabłko, gruszka do chrupania, sok pomarańczowy. Bułka pszenna, masło (7) szynka drobiowa, roszponka, pomidorki cherry, winogrono kolorowe, kefir naturalny (7), herbata miętowa.
Wtorek

19.03.2024

Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem(1), płatki zbożowo kukurydziane
na mleku (7), szynka
z pieca, pomidor, rodzynki, herbata
z cytryną.
Zupa kalafiorowa
na drobiu z zielenina
i śmietaną (1,7,9) gulasz
z karkówki z warzywami w sosie własnym, kasza bul gur, surówka z buraków, pomarańcza, jabłko, kompot aronia wiśnia.
Gofry z cukrem pudrem, borówka, kiwi, banan, kakao(7),woda z cytryną.

Środa

20.03.2024

Bułki pszenne
i mieszane z ziarnem(1), masło(7), ser żółty (7) pasta z tuńczyka z groszkiem zielonym (3)papryka mix kolorów, żurawina, kiełki rzodkiewki, kakao(7), herbata owocowa.
Rosół drobiowy
z makaronem pietruszką zieloną(1,9), potrawka
z kurczaka, ryż basmati, mini marchew gotowana, jabłko, gruszka, żurawina suszona, sok czarna porzeczka.
Paróweczki zawijane
w cieście francuskim, ketchup, warzywa zielone krojone
w słupki: seler naciowa, ogórek zielony, kalarepa, kawa inka czekoladowa na mleku(7), herbata miętowa.

Czwartek

21.03.2024

Pieczywo pszenne i mieszane z ziarnem(1), masło(7), dżem truskawkowy, salami, (7), roszponka, pomidorki cherry, kawa inka na mleku(7), herbata malinowa. Żurek z białą kiełbaską
i jajkiem(4)
na boczku(1,7,9), pierogi
z truskawkami, śmietaną (7), winogrono, melon, sok jabłkowy. 
Koktajl z jogurtu naturalnego, bananów oraz szpinaku(7), bułka mleczna z masłem (7), melon żółty, herbata owoce leśne.
Piątek

22.03.2024

Pieczywo pszenne, mieszane z ziarnem, masło(7), ser wędzony żółty(7), kabanosy, ogórek zielony, kiełki pora, sałata kolorowa, ciepłe mleko(7), herbata miętowa. Zupa jarzynowa
na drobiu
z zieleniną(1,7,9), koreczki z dorsza(4), ziemniaki, surówka
fasolki szparagowej
ze szczypiorkiem, winogrono kolorowe, sok pomarańczowy.
Chleb żytni
ze słonecznikiem, polędwica sopocka, sałata rzymska, rzodkiewka, kiełki jarmużu, czekolada na gorąco na mleku(7), herbata z cytryną.

Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Smacznie Zdrowo Kolorowo 🙂
Pysznie i Apetycznie 🙂
Pyszne podwieczorki 🙂

Spacer po Kuchni 🙂

 

Placek z rabarbarem własnego wypieku

Hot dog własnego wypieku

Pyszny gulasz z wieprzowiny

Melon i galaretka pyszne na podwieczorek

Babka

Murzynek

Pizza

Chleb własnego wypieku

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.