Domowy chleb

Witajcie!
Dziś omawiając kolejny smak nasi kochani Podróżnicy mogli upiec chleb. Poniżej możecie przeczytać przepis i spróbować jak Wam wyjdzie. Powodzenia!
Potrzebne Wam będą:

Naczynie żaroobporne z 2 części
drewniana łyżka
miska

zaczyn:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka maki
około 30 ml wody

chleb:
750 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy lub oleju
500 ml letniej wody

Do miski wsypujemy mąkę. W mące tworzymy otwór i wlewamy w niego przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut by zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy sól i cukier oraz oliwę. Znów mieszamy. Następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Jeśli ciasto mimo mieszania jest sztywne możemy dodać odrobinę wody.
Ciasto należy mocno pourabiać łyżką. Jeśli ciasto jest już dobrze wyrobione to odstawiamy je przykryte szmatką w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie szykujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy obie części od wewnątrz oliwą i nagrzewamy w piekarniku (200 stopni) przed włożeniem chleba.
Kiedy minie czas, wkładamy ciasto chlebowe do gorącego naczynia i umieszczamy je w piekarniku nagrzamym do 200 stopni.
Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem a po tym czasie zdejmujemy górę i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego!

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.