Piątek 10.04 – ŚWIĄTECZNIE I KOLOROWO
Koziołki!
Wczoraj sprzątaliśmy, to dzisiaj przyszedł czas na ostatnie przygotowania i świąteczne ozdabianie mieszkania, a w szczególności ŚWIĄTECZNEGO STOŁU.
Na początek UPIECZEMY CIASTO
Wkładamy do miski:
jajka (wysuwamy i chowamy język),
cukier (wysuwamy i chowamy język)
Ucieramy (oblizujemy szeroko otwarte usta)
Wkładamy masło (wysuwamy i cofamy język)
Następnie dosypujemy mąkę (wysuwamy i cofamy język)
Dodajemy jeszcze rodzynki (wysuwamy i cofamy język)
Kosztujemy czy wszystko dodaliśmy (mlaskanie)
I oblizujemy łyżkę (podnosimy język do nosa i opuszczamy na brodę)
Przekładamy ciasto do tortownicy (wysuwamy i chowamy język)
I wkładamy do pieca (szeroki język wysuwamy i chowamy)
Ciasto w piecu rośnie (praca policzków na dymanie)
Wyciągamy ciasto z pieca (wysuwamy i chowamy język)
Ale ono jest bardzo gorące (dmuchamy)
Kosztujemy (poruszamy buzią-żucie)
Zostały nam okruszki na ustach (oblizujemy wargi)
i w kącikach ust (język na boki),
na ząbkach (oblizujemy ząbki).
Bardzo nam smakowało to ciasto (cmokamy).
Pamiętacie, jak zaprosiliśmy WIOSNĘ DO MIESZKANIA i ZAŁOŻYLIŚMY SWOJE UPRAWY (rzeżuchy i szczypiorku)? Kliknijcie TUTAJ, aby zobaczyć efekty naszej pracy.
Ciocia Dorotka pokusiła się o ich udekorowanie i stworzyła ozdoby na ŚWIĄTECZNY STÓŁ. Wy też możecie spróbować swoich sił:)
A tu propozycja cioci Dorotki na wiosenne kanapki
ze świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem 🙂
I jeszcze”pisankowa” ozdoba Basi.
Natomiast Lenka proponuje pieczenie świątecznego chleba.
Ciocia Agata również od samego rana piekła.
Jeśli chcielibyście z rodzicami przygotować taki chleb to poniżej prezentujemy przepis. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. A smak i zapach rozchodzący się po domu – niezapomniany!
Potrzebne składniki:
750 gram Mąki pszennej
25 gram drożdży
2 łyżki oleju
2 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Wszystko dokładnie wymieszajcie i odstawcie na godzinę. Poproście rodziców, aby nagrzali piekarnik do 200 stopni razem z naczyniem żaroodpornym, a następnie przełożyli ciasto do gorącego naczynia. Pieczcie pod przykryciem 30 minut, potem należy zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20 minut. SMACZNEGO!
Przez kilka dni bawiliśmy się i doświadczaliśmy z JAJKAMI. A dzisiaj przedstawiamy Wam propozycje przygotowania prostych potraw.
A może macie ochotę na wykonanie ozdób świątecznych?
Teraz pobawmy się świątecznie z językiem angielskim
Spróbujcie też zrobić ZAJĄCZKA ze swoich dłoni.
Tutaj są zajączka uszy, (podnosimy do góry palec wskazujący i środkowy)
a tu jego nos. (kładziemy kciuk na zgiętych 4 i 5 palcu)
Tak zajączek kica, (zginamy i prostujemy kilka razy rękę w nadgarstku)
tak ze strachu drży. (potrząsamy dłonią)
Tak zajączek się przytula, (przytulamy rękę do brody, głaszczemy palcami policzek)
i swe uszka stula, (zginamy palec wskazujący i środkowy)
kiedy idzie spać. (kładziemy jedną dłoń w drugą)
Jeżeli macie jeszcze ochotę i siły,
to poproście rodziców, aby przeczytali Wam bajkę.