20 października
Kochane Jeżyki,
Dzisiaj zapraszamy Was do twórczej zabawy!
Zachęcamy do wykonania jeży z masy solnej.
Potrzebne będą: miska, szklanka, łyżka, sól, mąka i woda, pestki dyni, słonecznika lub wykałaczki (albo połamany makaron spaghetti – coś z czego można zrobić kolce dla jeża).
Przepis na masę solną jest bardzo prosty:
– szklanka mąki
– szklanka soli
– pół szklanki wody
*Jeżeli chcemy zabarwić ciasto na brązowo dodajemy kakao, ok. 2 łyżeczki.
Odmierzamy składniki i łączymy w misce. Składnik mieszamy najpierw łyżką później ugniatamy ciasto rękami. Ugniatamy kulę, z której będziemy formować jeża.
Z pestek dyni układamy kolce. Oczy można zrobić z ziela angielskiego lub po prostu namalować je pisakami.
Życzymy udanej zabawy!
Liczymy na zdjęcia Waszych jeżyków!