Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych
Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń– symbolizująca życie i nadzieję.
Rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.
My również wprowadzając powoli nastrój świąteczny postanowiliśmy zasiać rzeżuchę.
Powinniśmy również pamiętać o tym, że
rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie.
Wzmacniają skórę i paznokcie.