Pieczemy chleb żytni z dodatkiem pestek dyni

 

Po bułeczkach naszła nas ochota na wypiek chleba

  chleba ciemnego – czyli żytniego.

Tym razem zaprosiliśmy panią Ewę- naszą kucharkę- jako eksperta

tn_DSCF9976

opowiedziała nam , jakie składniki znajdują się w mące – potrzebnej do wyrobu ciasta

a także o walorach odżywczych chleba żytniego z ziarnem

tn_DSCF9977 tn_DSCF9978

następnie zaczęła wyrabiać ciasto, a my dodawaliśmy wody

tn_DSCF9980 tn_DSCF9982

tn_DSCF9983 tn_DSCF9990

dodajemy pestki dyni, mieszamy wszystko ze sobą

tn_DSCF9989 tn_DSCF9992

odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy do wyrośnięcia ciasta

tn_DSCF9994

wyrośnięte ciasto, wkładamy do foremek i zanosimy do kuchni

tn_DSCF0033 tn_DSCF0023

tn_DSCF0032

tn_DSCF0049

upieczony zdrowy chlebek ,degustujemy na podwieczorek

tn_DSCF0052

tn_DSCF0056 tn_DSCF0058

tn_DSCF0060 tn_DSCF0061

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.