Pieczemy chleb na zakwasie domowym
Dzisiejszego dnia odwiedziła nas mama Franka W. Opowiedziała nam ,jak piecze się domowy chleb na zakwasie.
Wytłumaczyła nam , co to jest zakwas – naturalne drożdże i jak się robi ( z jakich składników – mąka , woda i ” dokarmianie).
Poznaliśmy również różnego rodzaju mąki , które zostały użyte do wypieku a także otręby owsiane.
Każdy mógł powąchać zakwas i drożdże. Wiemy również są dwa rodzaje drożdży – mokre i suche.
Na koniec poznaliśmy sposób działania maszyny , przy pomocy mamy Franka włączyliśmy urządzenie zachowując przy tym ostrożność i czekaliśmy ,aż wypiecze się chleb .
Przepis na chleb domowy na zakwasie od Pani Natalii.
- Mąka żytnia 300 g
- Mąka orkiszowa 200 g
- Mąka ryżowa lub inna 100 g
- garść otrębów ok. 25 g
- sezam ok. 40 g
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 500- 550 ml. wody
- zakwas
- 2 łyżki oleju
Mamie Franka Serdecznie Dziękujemy za miłe chwile i spędzony z nami czas.