Dlaczego trzeba jeść jabłka?

   Dlaczego trzeba jeść jabłka? Na to pytanie staraliśmy się dzisiaj odpowiedzieć pod okiem zaproszonego eksperta. Nasz gość okazał się być bardzo zagadkowy, gdyż sami musieliśmy odgadnąć kim jest, co robi oraz jak ma na imię.

  To nie był koniec rozwiązywania zagadek. Pani Maja, chemik z zawodu, przygotowała dla nas zagadkę zapachową ukrytą w małych słoiczkach. Po powąchaniu wszystkich rozpoznaliśmy woń pomarańczy, grapefruita, cytryny, czekolady, orzechów.

   Pani Maja wyjaśniła nam dlaczego witamina „c” jest ważna i zaprosiła nas do jej poszukiwania w owocach, soku jabłkowym, czekoladzie, orzechach. Zanim zabraliśmy się do przeprowadzania eksperymentów sprawdziliśmy naszą sprawność i odwagę przechodząc samodzielnie przez tunel.

  Jak przystało na cieszące się dobrą renomą naukowe laboratorium pani Maja wylosowała spośród nas swoich pomocników- asystentów. Jak widać na zdjęciach dostali prawdziwe kitle i okulary ochronne.

  Teraz przyszedł czas na przeprowadzenie prawdziwych badań chemicznych. Dostaliśmy odpowiednie do tego zadania przybory, przyrządy, odczynniki.
Jak myślicie drodzy rodzice, czy znaleźliśmy witaminę „C”? A jeśli tak, to w jakich produktach?
   O swoich wynikach poinformujemy Was w domu.

  Na zakończenie naszych działań badawczych „wyprodukowaliśmy” dwutlenek węgla, taki sam jaki wydychamy. Ten eksperyment przyniósł nam wiele radości, co można zaobserwować na poniższych zdjęciach.

   Na zakończenie zajęć zabawiliśmy się z panią Majką w „Czekoladę i owoce” dzięki, której utrwaliliśmy sobie, gdzie witamina „C” występuje.

   Niestety przyszedł czas pożegnania. Pani Maja podarowała nam dokument, na którym został zarejestrowany nasz eksperyment. Każdy z nas mógł go uwiarygodnić przykładając pieczęć.

   Dziękujemy pani Majce za przybycie i zorganizowanie w naszej sali małego laboratorium chemicznego.

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.