Pieczemy chleb na zakwasie domowym

Dzisiejszego dnia odwiedziła nas mama Franka W. Opowiedziała nam ,jak piecze się domowy chleb na zakwasie.

tn_WP_20141119_001

Wytłumaczyła nam , co to jest zakwas – naturalne drożdże i jak się robi ( z jakich  składników – mąka , woda  i ” dokarmianie).

Poznaliśmy również różnego rodzaju mąki , które zostały użyte do wypieku a także otręby owsiane.

tn_WP_20141119_026

Każdy mógł powąchać zakwas i drożdże. Wiemy również są dwa rodzaje drożdży – mokre i suche.

tn_WP_20141119_019 tn_WP_20141119_021

Na koniec poznaliśmy sposób działania maszyny , przy pomocy mamy Franka włączyliśmy urządzenie zachowując przy tym ostrożność i  czekaliśmy ,aż wypiecze się chleb .

tn_WP_20141119_002  tn_WP_20141119_006

tn_WP_20141119_027  tn_WP_20141119_028

Przepis na chleb domowy na zakwasie  od Pani Natalii.

  • Mąka żytnia 300 g
  • Mąka orkiszowa 200 g
  • Mąka ryżowa lub inna 100 g
  • garść otrębów ok. 25 g
  • sezam ok. 40 g
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500- 550 ml. wody
  • zakwas
  • 2 łyżki oleju

Mamie Franka Serdecznie Dziękujemy za miłe chwile i spędzony z nami czas.

beznazwy

tn_WP_20141119_001 tn_WP_20141119_002 tn_WP_20141119_003 tn_WP_20141119_004 tn_WP_20141119_005 tn_WP_20141119_006 tn_WP_20141119_007 tn_WP_20141119_008 tn_WP_20141119_009 tn_WP_20141119_010 tn_WP_20141119_011 tn_WP_20141119_012 tn_WP_20141119_013 tn_WP_20141119_014 tn_WP_20141119_015 tn_WP_20141119_016 tn_WP_20141119_017 tn_WP_20141119_018 tn_WP_20141119_019 tn_WP_20141119_020 tn_WP_20141119_021 tn_WP_20141119_022 tn_WP_20141119_023 tn_WP_20141119_024 tn_WP_20141119_025 tn_WP_20141119_026 tn_WP_20141119_027 tn_WP_20141119_028 tn_WP_20141119_029 tn_WP_20141119_030

 

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.