Rogaliki

Witajcie!
Dziś nasze kochane dzieci robiły rogaliki.
Potrzebne Wam są:
Zaczyn ( wymieszać składniki tak by nie było grudek)
drożdze 50 g
mleko około 50 ml
mąka pszenna 1 łyżka
szczypta cukru

wybrane nadzienie (dżem, czekolada )

Ciasto: duża miska
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
zaczyn
Do miski wsypujemy 500 gram mąki pszennej. W mące tworzymy dziurę, do której wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn. Odstawiamy na chwilę by drożdże popracowały. Następnie mieszamy i dodajemy cukier, masło i jajka. Kroimy masło nożem mieszając składniki.
Tak przygotowane składniki przekładamy na stolnicę lub blat i zagniatamy tworząc kulę. Jeśli czujemy, że ciasto się klei to podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy do średniej grubości. Tak przygotowane kroimy w trójkąty. Układamy przygotowane nadzienie na szerszy koniec i zwijamy ku węższemu a następnie zawijamy boku formując ostateczny kształt rogalika.
Przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na czas około 20 minut.
Smacznego!

 

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.