Poniedziałek 18.05 – TARTA Z WARZYWAMI

KARTKA Z KALENDARZA

To teraz chwila na TANIEC ZYGZAK

Koziołki! Dzisiaj do swojej kuchni zaprasza nas ciocia Dorota, która bardzo lubi gotować i piec dla rodziny oraz przyjaciół. Podzieli się z Wami przepisem na SZYBKĄ TARTĘ Z WARZYWAMI

Oto lista produktów:
– gotowe ciasto francuskie
– mrożone warzywa  
– pierś z kurczaka  
– jajka 3 sztuki 
– śmietana kremówka 30% – 1 duży kubek 400ml 
– ser pleśniowy lub brie albo inny ulubiony 
– pomidorki koktajlowe 
– 3 łyżki mąki  
– sól, pieprz i ulubione przyprawy
– olej do podsmażenia mięsa i warzywa
– forma do tarty lub tortownica 

Zanim zaczniemy gotowanie, to tradycyjnie poznajmy wszystkimi ZMYSŁAMI zebrane produkty. Oglądnijcie, dotknijcie i posmakujcie. Zastanówcie się, dlaczego warzywa mrożone są takie twarde i zimne? Spróbujcie sera pleśniowego – smakuje Wam?

A TERAZ PRZYGOTUJEMY TARTĘ

Naczynie, w którym będziemy piec tartę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto i wykładamy nim formę. Wystające brzegi ciasta przycinamy (wykorzystamy go na wierzch). Mięso kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Następnie przesmażamy warzywa (nie za długo). Mięso i warzywa przekładamy na ciasto. Posypujemy pokrojonym serem i układamy połówki pomidorków. Jajka wybijamy do miski, dolewamy śmietanę i dosypujemy mąkę – dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Całość wlewamy do formy. Pozostałe ciasto rozciągamy w palcach na cienkie placki i równomiernie rozkładamy na wierzchu tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem około 30 minut na złoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką.

 Smacznego!

A teraz zachęcamy Was do wykonania EKSPERYMENTÓW Z MLEKIEM.

Do przeprowadzenia eksperymentu potrzebujemy: mleko, barwniki (rozpuszczone barwniki spożywcze lub woda zabarwiona bibułą, ewentualnie farbką), płyn do mycia naczyń, patyczki do czyszczenia, zakraplacz lub łyżeczki, duży talerz.
Na duży talerz wlewamy mleko, a następnie dodajemy stopniowo rozpuszczone barwniki. Obserwujemy jak kolory rozpływają się mieszając ze sobą. Gdy na mleku zbierze się już tęczowa tafla kolorów, namaczamy patyczki w płynie do mycia naczyń i delikatnie dotykamy powierzchni mleka. Jeśli eksperyment się uda barwniki pod wpływem płynu i zmiany napięcia powierzchniowego zaczną samoistnie wirować i mieszać się tworząc wspaniałe, barwne widowisko. Dokładny przebieg eksperymentu można zobaczyć TUTAJ

Na zakończenie wyostrzcie wzrok i pomóżcie szczeniaczkowi odszukać przyjaciół, którzy ukryli się w kuchni. Kliknijcie TUTAJ

Jeżeli lubicie gotować lub piec z rodzicami,

to podzielcie się z nami przepisami!

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.