Piątek 22.05 – LODY BANANOWO-MALINOWE
Na „dzień dobry” trochę POSKACZEMY
Koziołki! Dzisiaj zawitaliśmy do kuchni Mai, która z mamą przygotowała dla nas LODY BANANOWO-MALINOWE.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
– mrożone owoce – Maja wykorzystała maliny,
– banan,
– jogurt śmietankowy,
– można dodać odrobinę miodu lub brązowego cukru.
PRZYGOTOWANIE LODÓW:
Produkty należy przełożyć do wysokiego pojemnika i zblendować.
Zmiksowaną masę wlewamy do foremek, wkładamy do zamrażalnika.
Maja zapewnia, że LODY SĄ PYSZNE!
Dziękujemy Mai i Jej mamie za pomysł na pyszne lody!
Z owoców można też zrobić SOK OWOCOWY. Spróbujcie!
Dla chętnych mamy propozycję eksperymentalnej zabawy – LODOWE RĘCE. Potrzebujemy wodę, parę rękawic jednorazowych i – ze sprzętów kuchennych – zamrażarkę. Lateksowe rękawiczki napełniamy wodą, (do środka możemy włożyć skarby: cekiny, ziarenka, kamyki, małe figurki, dla lepszego efektu możemy zafarbować wodę barwnikami spożywczymi), zawiązujemy i wkładamy do zamrażarki. Twarde jak kamień lodowe dłonie kładziemy na blaszce lub tacy, obok stawiamy zestaw badacza (kubek z ciepłą wodą, łyżka, pędzel) i eksperymentujemy! (źródło – https://dziecisawazne.pl/5-pomyslow-na-kreatywny-plac-zabaw-w-kuchni)