Czwartek 21.05 – FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

KARTKA Z KALENDARZA

A teraz sprawdzimy KTO JAK SKACZE?

Dzisiaj wracamy do kuchni Cioci Doroty, która proponuje kolejne wariacje z ulubionym i bardzo uniwersalnym „ciastem francuskim”. Tym razem będzie na słodko, ale zamieniając składniki nadzienia (na ser, szynkę itp.) mogą być wytrawne. Do dzieła. Dzisiaj ciocia serwuje „Francuskie ślimaczki”.

Składniki:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego 

– jabłko, ulubiony dżem lub dowolny inny owoc (np. truskawka) 

– cynamon 

– cukier puder do posypania

Przybory: tarka, nóż, sitko, papier i forma do pieczenia

Wykonanie:
– jabłko ścieramy na tarce na tzw. „grubych oczkach” i rozkładamy na rozwiniętym cieście


– posypujemy cynamonem

– zwijamy ciasto w rulon i odcinamy 1 cm plastry


– ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem


– inne owoce można poprzecinać na plastry i ułożyć na kwadratach z ciasta


– można tworzyć różne inne formy ciasteczek

Pieczemy w piekarniku 180 stopni z termoobiegiem około 25 min na tzw. „Złoty kolor”. Bezpiecznie patrząc przez szybę piekarnika możemy obserwować co się z nimi dzieje podczas pieczenia.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem przez sitko. Smacznego!

I ślimaki wyruszają …….

Możecie również NARYSOWAĆ ŚLIMAKA

lub ZROBIĆ Z GAZETY

Nim rozpocznie się czytanie

Patrz uważnie, co się stanie

Nadstaw uszy, wytrzeszcz oczy

Może BAJKA O ŚLIMAKU Cię zaskoczy.

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.