Czwartek 14.05 – POLĘDWICZKI W TUNELU

KARTKA Z KALENDARZA

Zanim zaczniemy się bawić w gotowanie,  zakręćcie kilka razy kołem i wykonajcie ćwiczenia poranne

Teraz dodatkowa dawka ruchu, śpiewu,  rytmu i muzyki

RYTMIKA W PODSKOKACH

KOZIOŁKI! WCZORAJ CHOCHLIK INTERNETOWY ZROBIŁ NAM PSIKUSA I ZABAWY KULINARNE Z LENKĄ TAK UKRYŁ, ŻE PEWNIE NIEWIELU Z WAS JE ZNALAZŁO….. 😉 POWAŻNIE Z NIM POROZMAWIAŁYŚMY I WSZYSTKO WRÓCIŁO NA SWOJE MIEJSCE. ZAGLĄDNIJCIE TAM, BO OBIAD UGOTOWANY PRZE LENKĘ I JEJ MAMĘ BYŁ PYSZNY!

Dzisiaj zapraszamy do kuchni Oli, która z mamą serwuje na obiad

POLĘDWICZKI W TUNELU 🙂 

POTRZEBNE SKŁADNIKI

ok. 1/2 kg polędwiczek z kurczaka  

przyprawy    

olej  

włoszczyzna 

2 jabłka   

3 suszone śliwki  

2 małe pietruszki z natką  

kawałek skórki z cytryny  

folia do pieczenia

*Zanim zabierzemy się za gotowanie przyjrzyjcie się produktom, policzcie,  dotknijcie, powąchajcie, posmakujcie (pamiętajcie! nie próbujemy i nie jemy surowego mięsa!). Porównajcie smaki i ustalcie, co jest kwaśne, a co słodkie, a może coś jest gorzkie lub cierpkie? Wylejcie na dłonie kilka kropli oleju, dokładnie rozsmarujcie. Czy czujecie jakie są śliskie, a przy ty delikatne?

Na dno szklanej miseczki lub szklanki wlejcie trochę oleju, a następnie wodę. Zamieszajcie i sprawdźcie, czy płyny połączyły się ze sobą….. Spróbujcie odwrotnie – zapełnijcie połowę szklanki wodą, a teraz delikatnie wlejcie olej…. Co się stało z olejem?

Wykonajcie proste DOŚWIADCZENIE. Bedzie potrzebny pieprz, płyn do mycia naczyń, woda i miseczka.

Teraz dokładnie myjemy ręce, zakładamy fartuszek

i zabieramy się za GOTOWANIE!

Polędwiczki należy umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Następnie każdą po kolei rozbić specjalnym „dziurkaczem” do mięsa

lub tłuczkiem.

Teraz należy wymieszać przyprawy z olejem i każdą polędwiczkę posmarować powstałą miksturą z dwóch stron.

Przyprawione polędwiczki odstawiamy do lodówki, aby dobrze „przeszły” przyprawami. W tym czasie nastawiamy rosół.

Następnie polędwiczki wyjmujemy z lodówki i przekładamy do tunelu foliowego. Dokładamy pokrojone jabłka, śliwki, pietruszki oraz kawałki skórki z cytryny. Podlewamy rosołkiem. Tunel zamykamy, a na środku robimy dziurki.

Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.

I GOTOWE!!!!

Obiad Oli jak zapewnia cała rodzina – nie tylko pięknie wygląda, ale również jest SMACZNY!

Dziękujemy za relacje z gotowania i smaczny przepis 🙂 

*Rodzice! Kierując się słowami Konfucjusza  – „Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem” – kuchnia może być dla dziecka miejscem nie tylko dobrej zabawy, ale doświadczania, eksperymentowania, rozwijania zmysłów i różnych konkretnych umiejętności, a co za tym idzie naturalnej nauki.

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.