Czwartek 14.05 – POLĘDWICZKI W TUNELU
Zanim zaczniemy się bawić w gotowanie, zakręćcie kilka razy kołem i wykonajcie ćwiczenia poranne
Teraz dodatkowa dawka ruchu, śpiewu, rytmu i muzyki
KOZIOŁKI! WCZORAJ CHOCHLIK INTERNETOWY ZROBIŁ NAM PSIKUSA I ZABAWY KULINARNE Z LENKĄ TAK UKRYŁ, ŻE PEWNIE NIEWIELU Z WAS JE ZNALAZŁO….. 😉 POWAŻNIE Z NIM POROZMAWIAŁYŚMY I WSZYSTKO WRÓCIŁO NA SWOJE MIEJSCE. ZAGLĄDNIJCIE TAM, BO OBIAD UGOTOWANY PRZE LENKĘ I JEJ MAMĘ BYŁ PYSZNY!
Dzisiaj zapraszamy do kuchni Oli, która z mamą serwuje na obiad
POLĘDWICZKI W TUNELU 🙂
POTRZEBNE SKŁADNIKI
ok. 1/2 kg polędwiczek z kurczaka
folia do pieczenia
*Zanim zabierzemy się za gotowanie przyjrzyjcie się produktom, policzcie, dotknijcie, powąchajcie, posmakujcie (pamiętajcie! nie próbujemy i nie jemy surowego mięsa!). Porównajcie smaki i ustalcie, co jest kwaśne, a co słodkie, a może coś jest gorzkie lub cierpkie? Wylejcie na dłonie kilka kropli oleju, dokładnie rozsmarujcie. Czy czujecie jakie są śliskie, a przy ty delikatne?
Na dno szklanej miseczki lub szklanki wlejcie trochę oleju, a następnie wodę. Zamieszajcie i sprawdźcie, czy płyny połączyły się ze sobą….. Spróbujcie odwrotnie – zapełnijcie połowę szklanki wodą, a teraz delikatnie wlejcie olej…. Co się stało z olejem?
Wykonajcie proste DOŚWIADCZENIE. Bedzie potrzebny pieprz, płyn do mycia naczyń, woda i miseczka.
Teraz dokładnie myjemy ręce, zakładamy fartuszek
i zabieramy się za GOTOWANIE!
Polędwiczki należy umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Następnie każdą po kolei rozbić specjalnym „dziurkaczem” do mięsa
lub tłuczkiem.
Teraz należy wymieszać przyprawy z olejem i każdą polędwiczkę posmarować powstałą miksturą z dwóch stron.
Przyprawione polędwiczki odstawiamy do lodówki, aby dobrze „przeszły” przyprawami. W tym czasie nastawiamy rosół.
Następnie polędwiczki wyjmujemy z lodówki i przekładamy do tunelu foliowego. Dokładamy pokrojone jabłka, śliwki, pietruszki oraz kawałki skórki z cytryny. Podlewamy rosołkiem. Tunel zamykamy, a na środku robimy dziurki.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.
I GOTOWE!!!!
Obiad Oli jak zapewnia cała rodzina – nie tylko pięknie wygląda, ale również jest SMACZNY!
Dziękujemy za relacje z gotowania i smaczny przepis 🙂
*Rodzice! Kierując się słowami Konfucjusza – „Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem” – kuchnia może być dla dziecka miejscem nie tylko dobrej zabawy, ale doświadczania, eksperymentowania, rozwijania zmysłów i różnych konkretnych umiejętności, a co za tym idzie naturalnej nauki.